پرداخت حق عضویت سالیانه سایت
تبلیغات
کانال تلگرام مجستیک
مخترع کنترل تلویزیون کیست ؟
اولین کنترل تلویزیون در سال ۱۹۵۰ توسط شرکت Zenith Radio Corporation طراحی شد که البته با یک سیم به تلویزیون وصل میشد اما خب از هیچی بهتر بود . . اسم این کنترل تلویزیون Lazy Bones بود . اولین کنترل تلویزیون بدون سیم در سال ۱۹۵۵ توسط آقای Eugene Polley به فارسی “یوجین پلی” طراحی شد. این کنترل اسمش Flashmatic بود و در واقع به نوعی اشعه نور رو روی تلویزیون پرتاب می کرد . عیب این کنترل این بود که اولا گیرنده موجود روی تلویزیون فادر به تشخیص نور کنترل از دیگر نورها نبود و عیب دیگه اینکه کاربر کنترل باید حتما اشعه نور رو درست روی گیرنده فتو الکتریک می انداخت . در کل ۴ عدد گیرنده روی تلویزیون نصب میشد که ۲ تای بالایی برای تعوض کانال و ۲ تای پایینی برای قطع صدا یا میوت و خاموش و روشن کردن تلویزیون به کار می رفت . در سال ۱۹۵۶ آقای رابرت آدلر کنترل دیگری به نام Zenith Space Command ساخت که بر اساس امواج مافوق صوت کار می کرد . ۴ دکمه روی اون بود که شامل بالا پایین کردن کانال ها ، کم و زیاد کردن صدا و دکمه Mute و دکمه خاموش روشن بود .
ادامه مطلب
امروزه صنعت برق، نه تنها با فراهم كردن منابع جهت برآورده سازي انرژي مورد تقاضا صنايع مواجه هستند، بلكه از طرفي حداقل سازي و كاهش اثراتي كه بشر بر روي محيط در ارتباط با توليد اين انرژي دارد نيز يكي ديگر از موارد مورد توجه مي باشد و Smart Gridراه حلي براي اين چالش است كه سود و بازدهي بسيار زيادي دارد. براي سمت مصرف كنندهSmart Gridبدين معني است كه آنها مي توانند بروي مصرف خود مديريت هوشمندانه انجام دهند تا در ساعات پيك كه قيمت انرژي گران مي باشد، هزينه كمتري بپردازند و براي كارشناسان محيط زيست، اين شبكه بمعني استفاده از تكنولوژي جهت كمك به حل تغييرات مضر آب و هوايي و اجتناب از توليد گازهاي كربن بيش از اندازه مي باشد و براي همكاران صنعت برق پيك سايي و تصميم گيري هوشمندانه و ارائه اطلاعات دقيق از وضعيت شبكه است.
شبكه هاي هوشمند توزيع انرژي الكتريكي يكي از جديدترين تكنولوژي هاي روز دنيا و حاصل سعي و تلاش متخصصين جهت مدرنيزه نمودن شبكه هاي توزيع و ورود به قرن ديجيتال است . اصلي ترين هدف ، تأمين برق مطمئن و پاسخگوئي به نيازهاي رو به رشد مشتريان با كمترين خسارت به محيط زيست است . اولين شبكه هوشمند جهان در مارس 2008 معرفي گرديد و شهر بالدر ايالت كلرادو آمريكا موفق به دريافت عنوان اولين شهر با شبكه توزيع برق هوشمند گرديد هدف طراحان با بكارگيري تكونولوژي هوشمند حول سه محور اصلي مشتركين ، تجهيزات و ارتباطات مي باشد . تكنولوژي هوشمند توانايي ايجاد تغييرات اساسي در توليد ، انتقال ، توزيع و استفاده از انرژي الكتريكي به همراه منافع اقتصادي و محيطي دارد كه در نهايت به برآورده نمودن نيازهاي مشتريان و در دسترس بودن برق مطمئن و پايدار ختم مي شود . از طرف ديگر سيستم مي تواند با استفاده از اطلاعات جمع آوري نموده در مواقع بحراني ، تصميم گيري نمايد و از خاموشي هاي ناخواسته جلوگيري كند مزاياي شبكه هاي هوشمندبه طور خلاصه مزاياي شبكه هاي هوشمند به شرح ذيل است :
- پيك سايي كه نتيجه اصلي بكارگيري شبكه هوشمند به همراه تكنولوژي هاي پيشرفته در پست هاي توزيع و منازل مشتركين است .
- كاهش مصرف سوخت هاي فسيلي كه در نتيجه كاهش پيك و تلفات انرژي به همراه كاهش افت خطوط توزيع بدست مي آيد .
- كاهش در تعداد مشتركين كه خاموشي دارند، اين امر نتيجه مهم توانايي پيش بيني كردن و يا به صورت بالقوه جلوگيري كردن از قطع برق و پاسخ موثر در صورت قطع برق جهت رفع عيب است .
- كاهش سرمايه گذاري مورد نياز براي پروژه هاي توزيع و انتقال به جهت بهبود بالانس بار و كاهش در بار پيك بدليل مديريت پيشرفته ديماند
- كاهش هزينه ها كه منتج از قطع و وصل از راه دورمشتركين مي باشدكاهش زمان خاموشي مشتركينجلوگيري از قطع برق مشتركين، فاكتور اصلي رضايت مندي مشتركين است .شبكه توزيع هوشمند به سرعت وسايلي را كه احتمالاً موجب خطا در شبكه توزيع مي شوند را شناسايي و از مدار خارج مي كند و همچنين جريان نشتي را به سرعت مشخص مي كند و مكانهايي كه نياز به حضور نيرو جهت اصلاح شبكه را دارند به سرعت اعلام مي كند. استفاده از نرم افزارهاي پيشرفته اندازه گيري سريعاً مشتركين را كه خارج از سرويس هستند ،را مشخص مي كند . فراهم نمودن چنين اطلاعاتي براي پرسنل اتفاقات كه در محل خاموشي هستند، بسيار ذي قيمت بوده و بازده عملكردرا بسيار بالا مي برد .شبكه هاي توزيع هوشمند با استفاده از راه حل هاي ذيل زمان خاموشي مشتركين را كاهش مي دهند- تنظيم مجدد سيستم با كمك گرفتن از سوئيچ هاي اتوماتيك هوشمند كه هماهنگ با پست هاي هوشمند هستند .
- تشخيص از راه دور فالت
- تعيين اندازه و محل بار خارج شده از مدار از راه دور و بصورتReal Time
- كنترل از راه دور توليدات پراكنده انرژي و تجميع آنها جهت استفاده
- تشخيص از راه دور قطع و وصل شبكهمنافع شبكه توزيع هوشمند براي مشتركينبا توجه به طبيعت متغير انرژي هاي تجديد پذير كه عموماً نيروي باد مي باشد، مشتركين جهت انتخاب نياز به اطلاعات ميزان توليد آن و در دسترس بودن آن دارند، تا با توجه به درآمدشان و اولويت هاي زيست محيطي انتخاب صحيح انجام دهند كه اين امر نياز به آموزش و توانمند ساختن مشتركين و آماده سازي بستر فرهنگي دارد، لذا بايستي در اين زمينه نيز سرمايه گذاري مناسبي انجام شود. نرم افزارهاي قيمت گذاري بلادرنگ به مديريت تقاضا كمك مي كنند، تا هر زمان كه برق گران است قيمت خرده فروشي را افزايش دهند و هنگامي كه قيمت برق پايين است قيمت خرده فروشي را كاهش دهند .
به هر حال ، مردم با اين گونه نرم افزارها آشنايي ندارند ولي اكنون سيستمي طراحي شده است كه مصرف انرژي مشترك را بر اساس تنظيمات خود (كه توسط مشترك انجام شده است) بر اساس قيمت و زمان كنترل مي كند . اين سيستم ها مشتركيني را كه نگران محيط زيست خود هستند قادر به كنترل منبع توليد انرژي مي كند و مي توانند از آن نوع انرژي استفاده كنند كه آسيب كمتري به محيط زيست وارد مي كند .
كاهش 2.5 درصدي در مصرف انرژي ، آزاد سازي گازco2 را به ميزان يك ميليون تن كاهش ميدهد.
كاهش هزينهBilling و هزينه سرويس دهي به مشتركين نرم افزارهاي پيشرفته اندازه گيري قادر به خواندن اتوماتيك كنتورها با دقت بالا و بهبود بخشيدن به كارائي مراكز Call centerهستند. موارد ذيل قابل پيش بيني و تحقق هستند
كاهش هزينه هاي مرتبط با افزايش بازده قرائت كنتورها
- %50 كاهش در نيروي انساني كه نياز به قرائت دوره اي كنتورها بوده است .
كاهش تماسها باCall center يك ميليون دلار منافع ساليانه
منافع سالانه حاصل از جلوگيري سرقت انرژي 10 تا 20 ميليون دلار
قطع و وصل از راه دور 5 تا 10 ميليون دلار منافع حاصل از عدم مراجعه تكنيسين
تلفات خطوط انتقال و توزيع كه حاصل از امپدانس هادي ها و عملكرد شبكه كم بازده است كه در حال حاضر بين 8 تا14 درصد است، با كاهش اين تلفات ، نيروگاهها مي توانند در سطح توليد پايين تر قرار گيرد و در نتيجه آلودگي كمترمي شود . شبكه توزيع هوشمند، ما را قادر به محاسبه و حداقل سازي تلفات خطوط با بوجود آوردن بالانس بهينه بين ولتاژ و فركانس و توان راكتيو مي سازد.
كاهش 20 درصدي تلفات خطوط انتقال ميزان توليد را500000 تن در سال كاهش مي دهد .
در مدار قرار دادن بانك هاي خازني از راه دور براي كاهش جريان مورد نياز براي توان راكتيو
اندازه گيري ضريب توان مشتركين در ترانس هاي توزيع
بالانس بار با استفاده از اتوماسيون توزيع
كنترل و به مدار آوردن منابع انرژي توليد پراكنده(DG)بهينه سازي سرمايه
شبكه توزيع هوشمند ما را قادر به آگاهي از سلامت و اطمينان شبكه مي نمايد . جمع آوري و انتقال داده ها سيستمي را بوجود مي آورد كه قادر است تصميم گيري اتوماتيك انجام دهد . نتيجه اين عمل، قابليت بهره برداري بهينه از سرمايه است كه دلايل آن عبارتند از :
اجتناب از خرابي ها با تعويض به موقع كابل ها ، تجهيزات ،پست ها و ترانس هاي توزيع
تنظيم ديناميكي ترانس ها براي كمك به تعويق سرمايه گذاري در اين زمينه
افزايش عمر تجهيزات توليد كه از سرمايه گذاري مجدد جهت توليد انرژي مورد نياز جلوگيري مي كند .
* كاهش سرمايه مورد نياز در زير ساخت هاي توزيع و پست ها حدود 1200000 دلار در سال
* كاهش هزينه هاي نگهداري ترانس هاي توزيع حدود 30000000 دلار در سال
* كاهش هزينه نگهداري ترانسهاي فشار ضعيف به ميزان 1000000 دلار در سالپروژه پيشنهادي جهت اجرايSmart Grid
با توجه به بررسي هاي بعمل آمده توسط كارشناسان جهت پياده سازي اين شبكه ، فازبندي پروژه به شكل زير پيشنهاد گرديد :
فاز اول شامل نصب تجهيزات اوليه جهت تست موردي و ايجاد منطقه نمونه – فاز دوم توسعه فاز اول و شروع به كار سيستمفاز اول- نصب تجهيزات جهت منطقه نمونه شامل تعويض 15000 كنتور (خانگي ، صنعتي و روشنايي معابر) ، بهينه سازي 2 پست توزيع و 5 فيدر منشعب از آن
- راه اندازي پرتال جهت مديريت مصرف انرژي و اطلاعات كامل مصرففاز دوم- نصب تجهيزات شبكه توزيع و انتقال باقيمانده ( 2 پست توزيع ، 20 فيدر و 35000 مشترك)
- نصب تجهيزات اتوماسيون در منازل
- فعال سازي پرتال جهت استفاده تمام مشتركين
- استفاده از توليدات پراكنده شامل باد ، خورشيد ، اتومبيلهاي برقي و مديريت آنها
تلفنهای همراه امروزه در هر جای جهان یافت میشوند، تنها در ایالات متحده تاماه ژوئن سال 2004 تعداد كاربران تلفنهای همراه و اینترنت همراه 169 میلیون نفر برآورده شده است.
این تجهیزات كاربران را قادر میسازند تا در هر زمان و مكان تماس تلفنی را برقرار و یا دریافت كنند، ولی متاسفانه امروزه، معضل بزرگ، استفاده كاربران از تلفنهای همراه در مكانهایی مانند، بیمارستانها،بانكها، تالارهای سینما- تاتر و موسیقی است، چرا كه كاربران نمیدانند كه در چه زمانها و مكانهایی میبایست گوشی خود را خاموش كنند . تلفنهای همراه اساسا نوعی رادیوی دو طرفه دستی هستند و طبعا هر سیگنال رادیویی قابل گسیختگی و اختلال است.
مبانی اختلال
ایجاد اختلال در تلفن همراه درست همانند اختلال در سایرانواع سامانههای ارتباط رادیویی است. تلفنهای همراه ارتباط را به وسیله آنتنهای مستقردر سلولهاو گوشی برقرار میسازند. سلولها، منطقه تحت پوشش شبكه تلفن همراه را به چندین قسمت كوچك تقسیم میكنند. هنگامی كه كاربر در حال رانندگی و یا حركت است، سیگنال تلفن همراه وی از سلولی به سلول دیگر دست به دست و منتقل میگردد، این ویژگی موجب پایداری تماس و عدم قطع ارتباط در هنگام حركت میشود. دستگاههای مختل كننده تلفن همراه با ارسال بسامدی همانند بسامدهای تلفن همراه و یكسان با آنها موجب قطع ارتباط سیگنال میان گوشی تلفن و سلول BTS میشوند.
قدرت سیگنال دستگاههای مختل كننده همواره بر تلفنهای همراه غالب میگردد، چرا كه این تجهیزات با ارسال سیگنالهای مخرب بر روی بسامدهایی مشابه بسامدهای تلفن همراه اما با توانی بیشتر از آنها موجب اختلال و لغو اثر سیگنال اصلی میگردند. از طرف دیگر، تلفنهای همراه دستگاههایی هستند كه ارتباطی تمام دو طرفه را برقرار میسازند،بدین معنی كه آنها از دو بسامد یكی برای ارسال ( صحبت كردن ) و دیگری برای دریافت ( شنیدن ) به صورت همزمان، بهره میبرند. برخی از مختل كنندهها تنها یكی از بسامدها را سد میكند، اما تاثیر نهایی قطع هر دو سیگنال است، چرا كه در این حالت تلفن به كاربر پیغام خارج از سرویس را نشان میدهد، زیرا تنها یكی از بسامدها را دریافت میكند. همچنین برخی از تجهیزات ساده مختل كننده، تنها یك نوع ( باند بسامدی ) از سیگنالها را مختل مینمایند، اما انواع پیشرفته تر قادرند تا، چندین نوع سیگنال ( باندهای مختلف ) را در یك زمان مختل و قطع نمایند، چرا كه برخی از انواع گوشیها كه به دو باندی و سه باندی مشهورند، در صورت قطع سیگنال دریافتی در یكی از باندها، به صورت خودكار جهت برقراری ارتباط بر روی باندهای دیگر فعال شده و شروع به جستجو مینمایند كه انواع پیشرفتۀ مختل كنندهها قادر به مقابله با این تجهیزات نیز خواهند بود.
تمام آن چه كه برای مختل كردن ارتباط تلفن همراه نیاز است، عبارت است از دستگاهی كه سیگنالهای مورد نظر را با توانی مناسب منتشر نماید. اگر چه شبكههای مختلف تلفن همراه از بسامدهای متفاوتی بهره میبرند اما تمامی آنها از سیگنالهای رادیویی استفاده میكنند كه قابل مختل شدن هستند. سامانۀ متداولGSM در باندهای 900 مگاهرتز و 1800 مگاهرتز در اروپا و آسیا و همچنین باند 1900 مگاهرتز در آمریكا عمل میكند. مختل كنندهها در برابر هر یك از باندهای فوق و سامانههایی چون GSM، CDMA، IDEN و........ موثر واقع میگردند. از سامانههای تلفن همراه آنالوگ قدیمی تا جدید دیجیتالی، همگی به وسیله این تجهیزات اخلال پذیرند .
برد موثر
برد مفید سیگنالهای دستگاه مختل كننده بیشتر تابع توان خروجی دستگاه و محیط استفاده از آن است، مختل كنندههای كم توان و قابل حمل،قادرند تا محیطی به شعاع 10 متر تا یك كیلومتری خود را پوشش دهند، اما مدلهایی با توان بالاتر كه به صورت ثابت و نصب شده استفاده میشوند فضایی تا شعاع 8 كیلومتر را نیز پوشش میدهند.
ساختار یك مختل كننده
اغلب این تجهیزات بسیار ساده و ابتدایی هستند، به طوری كه همگی دارای كلید روشن و خاموش و چراغ نمایشگری برای نشان دادن روشن بودن دستگاه هستند. تجهیزات پیشرفته تر آنها،شامل دستگاههایی است كه به طور خودكار بر روی باندهای بسامدی مختلف تلفن همراه فعالیت میكنند. یك مختل كننده اغلب از اجزاء زیر تشكیل یافته است:
مدار الكترونیكی: مركب است از اجزاء اصلی الكترونیكی مختل كننده.
كنترل كننده نوسانات ولتاژ: سیگنالهای رادیویی را برای تداخل با سیگنالهای تلفن همراه تولید مینماید.
مدار كنترل: برای كنترل سیگنالهای تولید شده توسط نوسان ساز.
ایجاد كننده نویز: تولید كننده سیگنالهای خروجی در محدوده بسامدهای شبكه تلفن همراه (بخشی از مدار كنترل است).
تقویت كننده سیگنال: توان بسامدهای رادیویی خروجی سامانه را به منظور بالا بردن سطح اختلال در سیگنالهای اصلی تقویت مینماید.
آنتن: هر دستگاه مختل كننده دارای یك آنتن برای ارسال سیگنال است، تجهیزات قوی تر برای ارسال كردن سیگنالها تا فواصل دورتر دارای آنتن خارجی و بزرگتری هستند .
كاربردهای مختلف
این تجهیزات كه به منظور قطع ارتباط و تماسهای تلفنی با خارج از محدوده به كار میروند، اغلب توسط نیروهای امنیتی و مكانهای حفاظت شده حساس كه خطر سرقت اشیاء و یا اطلاعات و یا حملات تروریستی در آنها بیشتر احساس میشود به كار گرفته میشوند. برای مثال در جلساتی كه شخصیتهای مهم سیاسی حضور دارند برای خنثی نمودن حملات احتمالی و افزایش ضریب امنیت از چنین تجهیزاتی استفاده میگردد. همچنین این تجهیزات میتوانند در مكانهایی كه بر قراری مكالمات با تلفن همراه خطرناك هستند، همچون انبارهای مواد شیمیایی حساس و منفجره و یا بیمارستانها، به كار برده میشوند.
معیار قانونی
در ایالات متحده، انگلستان،استرالیا و بسیاری كشورهای دیگر، ایجاد اختلال و سد كردن خدمات تلفنهای همراه بر خلاف قانون است و سازندگان، واردكنندگان و فروشندگان این گونه وسائل، از طرف قانون منع شده اند. دلایلی نیز برای توجیه آن وجود دارد كه از جمله آنها این است كه، خرید و استفاده از دستگاههای مختل كننده تلفن همراه از آن رو كه این تجهیزات بر روی بسامدهایی كه شركتهای تلفن همراه قبلا حق امتیاز و مجوز ارائه خدمات خود را به صورت قانونی بر روی آن اخذ نموده اند،سیگنال ارسال میكنند،در حقیقت نوعی دزدی و سرقت حقوق دیگران است. دلیل دیگر این كه، مختل شدن تلفن همراه میتواند خطر آفرین و مضر باشد،زیرا این تجهیزات، تمامی تماسها را بی ثمر و قطع مینمایند، حال آن كه ممكن است شخصی نیاز به ارتباط اضطراری و فوری مثل تماس با فوریتها یا پلیس داشته باشد.
در آمریكا FCC مسئولیت اجرای قوانین مربوط به اختلال تلفنهای همراه را بر عهده دارد. در این كشور متخلفان برای بار اول استفاده از این تجهیزات جریمه نقدی برابر 11 هزار دلار خواهند شدو دستگاه آنها نیز توقیف میگردد.
بر خلاف موارد گفته شده،برخی از كشورها نیز، بعضا اجازه استفاده از مختل كنندهها را به سازمانهای دولتی و تجاری یا نظامی خود میدهند. برای مثال دولت فرانسه در ماه دسامبر 2004 به یكی از تالارهای سینما تاتر این كشور اجازه داد تا به شرط فراهم آوردن امكان بر قراری تماس با شمارههای اضطراری، داخل سالن را تحت پوشش دستگاههای مختل كننده قرار بدهد. همچنین هندوستان نیز این تجهیزات را در مجلس ملی و زندانهای این كشور نصب نموده است. به تازگی دانشگاههای ایتالیا نیز جهت جلوگیری از تقلب دانشجویان در امتحانات، ار این وسائل بهره گرفته اند، زیرا تا پیش از آن، دانشجویان به وسیله تلفنهای دوربین دار خود تصاویری از پاسخ آزمون را ضبط كرده و آنها را برای همكلاسی خود ارسال مینمودند.
بهبود عملكرد
هم اكنون شركتهای سازنده مشغول بررسی برای ساخت تجهیزاتی هستند كه كارآیی بیشتری خواهند داشت. این تجهیزات قادرند تا تماسهای دریافتی تلفنهای تحت پوشش خود را به سوی صندوق پست صوتی مشتركان هدایت نموده و تنها تماسهای خروجی را مختل نمایند.
هشدار دهنده تلفن همراه
این تجهیزات معمولا در مكانهایی كه احتمال ایجاد تداخل سیگنالهای تلفن همراه و تجهیزات حساس الكترونیكی، همانند وسائل پزشكی بیمارستانها و یا بانكها، وجود دارد،جستجو مینمایند و به محض یافتن سیگنال یك تلفن همراه پیغامی را برای آن ارسال میكنند و از صاحب تلفن میخواهند تا گوشی خود را خاموش نماید.
لیست انواع نرم افزار های رشته برق و الکترونیک -
Agilent Advanced Design System v2008 01
نرم افزار قدرتمند اتوماسیون طراحی الکترونیکی که به طذاحان کمک می کند تا در زمینه طراحی مدارات الکترونیکی دستگاههایی مانند تلفن ، پیجر ، شبکه های بی سیم رادار و... عمل کنند.
Agilent Genesys v2008 01
مجموعه نرم افزارهای حرفه ای در طراحی مدارات الکترونیکی و الکتریکی با بانک کامل اطلاعاتی پیشرفته
ادامه مطلب
یکی از مهمترین مشکلات برخی سازندگان ساختمان انتخاب یک شرکت آسانسور مناسب و محصولی کیفی است. قبل از هرگونه توضیحی که در ادامه خواهد آمد، باید توجه داشت که اولین ملاک برای خرید آسانسور از یک شرکت آن است که آیا آن شرکت دارای مجوز طراحی و مونتاژ از وزارت صنایع و معادن و نیز گواهی عضویت در سندیکای آسانسور می باشد یا خیر؟همچنین ضروری است صحت و اعتبار مجوزها از سندیکای آسانسور استعلام گردد.
آسانسور دستگاهی است که پس از نصب در جلب یا عدم رضایت مالکین و ساکنین یک ســاختمان نقش بسزایی دارد. انتخاب درست یک شرکت و نیز انتخاب مشخصات فنی متناسب با نـــــوع کاربری، موقیعت و نیز تعداد افراد ساکن در مجموعه یک موقیعت مهم برای سازندگان ساختمان محسوب می شود. متاسفانه در مواردی مشاهده می شود سازندگان ساختمان، حتی برخی مهندسین مشاور دید اصولی و درستی از آسانسور و انواع آن نداشته و همین عامل موجب انتخاب نادرست می شود.به چند نمونه از اشکالات موجود می توان اشاره نمود:
الف: ساختمان با تعداد طبقات بالا و استفاده از تعداد کم آسانسور و یا سرعت پایین آسانسور
ب: عدم تناسب ظرفیت آسانسور با تعداد واحدهای موجود در ساختمان
ج:عدم تناسب آسانسور با بقیه مصالح استفاده شده در ساختمان (به عنوان مثال خرید یک دستگاه آسانسور ارزان قیمت برای ساختمانی که دارای تجهیزات و امکانات گران قیمت می باشد.)
د- آسانسور که به ظاهر کلیه سیستم های مدرن در خرید آن لحاظ شده است دارای عملکرد خوبی نبوده و دائم خراب است.
به سوالات زیر توجه کنید:
۱-چرا قیمت دو آسانسور که مشخصات فنی تقریبا یکسانی دارند دارای تفاوت بسیار است؟
۲- چــــــــرا دو آسانسور که مشخصات فنی آنها طاهرا یکسان است (مطابق مشخصات فنی مکتوب ) دارای کیفیت یکسانی نیستند؟
۳- اصـــــــولا چه عواملی در بالاتربودن کیفیت یک آسانسور نسبت به دیگری موثر است؟
سوالات فوق بخشی از مشکلات سازندگان ساختمان در انتخاب یک آسانسور مناسب برای خرید است. همان طوری که نتیجه عملکرد دو سر آشپز با مواد یکسان متفاوت است آسانسور نیز به طور کلی از چنین منطقی تبعیت می کند.
مواردی که در نصب و راه اندازی یک آسانسور بسیار پر اهمیت است عبارتند از:
۱-کیفیت اجناس
۲- کیفیت نصب
۳- کنترل کیفیت تجهیزات نصب شده
اگر در هر یک از موارد فوق اشکالاتی وجود داشته باشد، می تواند منجر به سلب رضایت و آسایش مشتری و مصرف کننده شود.
در مشخصات فنی آسانسورها تنها به نوع قطعات اشاره می شود نه کیفیت آن. بنابراین کیفیت قطعات می تواند متغیر باشد. به عنوان مثال کابین آسانسور تنها با نوع دکوراسیون متمایز می شود،استنلس استیل یا…کیفیت ساخت کابین، وزن کابین، کیفیت مصالح استفاده شده، درجه کیفی استیل استفاده شده، همه و همه در کیفیت و زیبایی محصول نهایی موثر هستند و به همان نسبت در قیمت تمام شده کابین تا ۲۰ درصد تاثیر خواهد داشت.
در مثال دیگری به سیستم کنترل سرعت اشاره می کنیم. بسیاری از خریداران تنها به اینکه سیستم آسانسور VVVFاست بسنده نموده و اقدام به مقایسه قیمت ها بر این اساس می کنند در حالی که سیستم هایVVVF تفاوت های اساسی در کیفیت و قیمت با یکدیگر دارند. سیستمCLOSE LOOP به عنوان سیستم قابل قبول برای آسانسور شناخته می شود که به همراه انکودری که روی موتور گیر بکس نصب می شود نتیجه بسیار قابل قبولی را در کیفیت حرکت ارائه میکند به علاوه نوع و مارک درایو کنترل سرعت آن نیز در کیفیت و قیمت بسیار مهم است.
در واقع دو سیستم VVVF با درایو های کنترل سرعت متفاوت، مارک تابلو فرمان متفاوت و نیز نصب سیستم به صورتOpen loopیاClose loop می تواند تا ۱۰ درصد موجب اختلاف قیمت در کل قیمت آسانسور شود.
بنابراین می توان گفت در مواردی تاثیر تابلو فرمان روی کیفیت و قیمت آسانسور از موتور گیربکس بیشتر است
در حالی که بسیاری از خریداران تنها توجه به نام موتور گیربکس می کنند.
پس با تصمیم دو مثال فوق به کل قطعات آسانسور از پیچ و مهره تا قطعات اصلی می توان دریافت چرا قیمت دو آسانسور که به رغم خریدار دارای اختلاف قیمت ۱۵ تا ۲۰ درصدی هستند.
اگر به موارد فوق مباحث کیفیت نصب،کنترل کیفیت را نیز اضافه کنیم در خواهیم یافت که خرید آسانسور را می بایست به دقت انجام داده و پس از بررسی دقیق به آن مبادرت کرد.
پیشنهاد می شود با در نظر گرفتن توضیحات فوق در حین خرید آسانسور به موارد زیر توجه شود:
۱-بررسی دقیق مدارک و گواهینامه های شرکتی که قصد خرید آسانسور از آن داریم.
۲-بررسی دقیق مشخصات فنی ارائه شده توسط شرکت های مختلف.
۳-بررسی توان شرکت ها از نظر مالی و اجرایی.
۴-بررسی رزومه کاری شرکت ها و نیز بازدید از پروژهای نصب شده توسط آنها.
۵-مراجعه به دفتر شرکت ها و نیز بازدید از محل شرکت و مذاکره در محل.
در نهایت توجه شود که آسانسور های ارزان قیمت و فاقد کیفیت دارای قطعات با عمر بسیار کوتاهی بوده و مشکلات بعدی و هزینه های فراوانی را به ساکنان ساختمان ها تحمیل می کنند.
برگرفته از سایت صنعت
- دوربینهای تصویری مورد استفاده برای کارکرد مطلوب نیاز به ولتاژ متوسطی حدود ۱۲ ولت دارند. به همین جهت اگر فاصله مانیتور با پنل نسبتا زیاد باشد یا از سیمهای نازک غیر استاندارد استفاده شده باشد، به علت نرسیدن ولتاژ کافی به دوربین، تصویر مطلوبی حاصل نخواهد شد. در این حالت از پنلهای بدون سوئیچر یا پنلهای طرح فوژاناستفاده کنید.
- پنلهای بدون سوئیچر فراز بر حسب سفارش تولید میشوند و سیم بندی آنها در این حالت مطابق سیم بندی پنلهای طرح فوژان میباشد.
ادامه مطلب
دستگاه دیاگ چیست؟
از لحاظ لغوی دیاگ برگرفته از کلمه Diagnostic در زبان انگلیسی بوده و به معنای عیب یابی میباشد. در ایران اصطلاحا به دستگاه های عیب یاب خودرو، دستگاه دیاگ گفته میشود.
پس از آن که در دنیا مباحثی همچون کمبود انرژی های فسیلی و آلودگی محیط زیست مطرح شد، شرکت های خودروساز شروع به تولید خودروهای هوشمند نمودند. خودروهائی که با استفاده از سنسورها و عملگرهای مختلف و البته یک مغز محاسبه گر به نام ECU یا واحد کنترل الکترونیکی ، آلایندگی کمتری نسبت به انواع خودرو های غیرهوشمند تولید میکنند. به هنگام بروز خطا در سیستم قطعات و وضعیت موتور، در حافظه موقت ECU کد خطائی ثبت میشود و متعاقبا چراغ خطا یا چراغ چک در قسمت پشت آمپر خودرو روشن میشود.
با استفاده از دستگاه دیاگ،میتوان کد مورد نظر را شناسائی کرده و از خطای مربوطه اطلاع حاصل کرد. پس از تعمیر یا تعویض قطعه بر روی خودرو خطا را پاک کرده و خودرو به حالت عادی برمیگردد.
علاوه بر سیستم موتور، امروزه سیستم های دیگر خودرو مانند ترمز، تعلیق، گیربکس و ... نیز هوشمند شده اند که هر کدام دارای سنسورها و عملگرهای مربوط به خود میباشند. تمامی این سیستم ها برای عیب یابی نیاز به دستگاه عیب یاب یا دیاگ دارند.
ECUچیست؟
تا به حال به احتمال بالا اسم این قطعه که در خودرو های انژکتوری وجود دارد به گوشتان رسیده است.
Electronic Control Unit - Engine Control Unit
در این مقاله می خواهم کمی در مورد این قطعه توضیح دهم تا کمی با این قطعه و وظیفه ان بر روی خودرو اشنا شوید.
تا به حال به احتمال بالا اسم این قطعه که در خودرو های انژکتوری وجود دارد به گوشتان رسیده است.
Electronic Control Unit - Engine Control Unit
در این مقاله می خواهم کمی در مورد این قطعه توضیح دهم تا کمی با این قطعه و وظیفه ان بر روی خودرو اشنا شوید.
این قطعه یک میکرو کامپیوتر کوچک است که می تواند به کمک اطلاعاتی که به صورت زنده و همزمان از سنسور های وابسته می گیرد با تعیین شرایط لحظه ای موتور به یک سری عمل کننده یا فرمان برهای نصب شده بر روی موتور فرمان دهد تا از این طریق، زمان و مدت پاشش سوخت، زمان جرقه و فراهم سازی شرایط مناسب برای ایجاد احتراق را در داخل سیلندر ها تامین کند.
این کامپیوتر نیز مانند دیگر همنوع ها خود شامل CPU ، حافظه و برنامه ریزی است.در داخل ECU دو نوع حافظه موجود است.
الف) حافظه موقت که با قطع برق از بین میرود اما مجددآ قابل استحصالاست.به روش برگرداندن حافظه، روش تجدید حافظه و یا Initialize می گویند. حافظه موقت شناسایی استپ موتور، دنده ها و حالات عملی موتور و محاسبات لحظه ای برای تنظیمات لحظه ای را به عهده دارد و محلی برای نگهداشت معایب موقت و دائم سیستم انژکتور است.
تذکر:
اگر هر یک از سه کار زیر را انجام دهید حافظه موقت موجود در ECU پاک شده و خودرو تا مدتی به دلیل از دست دادن برخی از پارامتر های لحظه ای موتور بد کار می کند:
- جدا کردن کابل باطری بیش از 15 دقیقه
- جدا کردن سوکت های ECU بیش از 15 دقیقه
- جدا کردن سوکت رله دوبل در خودرو های غیر مولتی پلکس و سوکت های BSM در خوردو های مولتی پلکس بیش از 15 دقیقه.
در چنین حالتی باید خودرودوباره تجدید حافظه شود.در این حالت خودرو سکته های بی دلیل و نا به هنگام نموده و در هنگام تعویض دنده و به خصوص در هنگام معکوس کشیدن راننده احساس می کند که خودرو لحضه ای دچار مکث می شود. البته این در خودرو های نو زیاد محسوس نیست ولی در هر صورت تجدید حافظه ECU کاملآ مفید خواهد بود
.
روش تجدید حافظه:
اصولآ با توجه به اینکه در کارخانه های مختلف روش ها و متدهای مختلفی برای تولید وجود دارد و نیز نظر به استفاده خودرو در کشور ها و مناطق مختلف با شرایط متفاوت، در ECU نوعی قابلیت سازگاری و یکسان سازی وجود دارد که این توانایی بر مبنای چهار عنصر ذیل پایه گذاری می شود:
- سنسور اکسیژن
- سنسور موقعیت دریچه گاز
- سنسور ضربه
- استپ موتور
برای انجام عملیات تجدید از روش پیشنهادی شرکت پژو به شرح زیر استفاده می کنیم:
- سوئیچ را به مدت حداقل 10 ثانیه ببندید
- سوئیچ را به مدت حداقل 10 ثانیه باز کنید.
- خودرو را روشن کنید و به مدت حداقل 10 ثانیه گاز ندهید
- دنده ها را یک به یک معرفی کنید. به روش ذیل:
ب) حافظه دائم که مانند سیستم عامل و Setup کامپیوتر های PC است و با قطع برق از بین نمی رود اما در صورت خراب شدن دیگر قابل برگشت نبوده و می توان گفت ECU سوخته است.حافظه دائم شامل جدول بزرگی به نام Look up table است که در این جدول به مانند جدول ضرب ردیف ها و ستون ها و خانه هایی وجود دارد.با این تفاوت که تعداد ردیف ها و ستون های این جدول از عدد دو بیشتر بوده و تعداد ان برابر تعداد سنسور های موجود در سیستم موتور می باشد.
موارد ایمنی حفاظت از ECU:
1-جدا کردن کابل باطری هنگامی که خودرو روشناست. همانطور که می دانید ولتاژ تولیدی دینام حدود 14 ولت است.اما باید دانست کهاین ولتاژ، ولتاژ متوسط تولیدی دینام است. پیک تولید ولتاژ دینام بر حسب دور موتورو بار
گرفته شده از دینام، متغیر بوده و گاهی اوقات به 16 ولت نیز میرسد. در حالت عادی که کابل های باطری متصل است این نوسان به خاطر خاصیت خازنی باطری تعدیل می شود اما اگر کابل باطری در هنگام خودرو-روشن باز شود، این نوسانات می تواند بر روی قسمت های حساس خودرو (کلیه کنترل یونیت های الکترونیکی) تاثیر نامطلوب داشته باشد. حداکثر قدرت تحمل نوسان ولتاژی این قطعه به طور استاندارد 16 ولت است. اگر هنگامی که خودرو روشن است کابل باطری را جدا کنیم به طور حتم ریسک سوختن ECU وجود دارد.طبیعی است که با توجه به قیمت زیاد ان این کار عاقلانه به نظر نمی رسد.
2-امتحان جرقه از روی وایر شمع با اتصال ان به بدنه. وقتی سر شمع ها را می کشید و برای امتحان برق ارسالی به سر شمع ها توسط وایر مربوطه به بدنه جرقه ایجاد می کنید، ممکن است که مقدار جریان نابهنگام غیر قابل کنترلی را در ثانویه کویل ایجاد کنید.برق ثانویه کویل با برق سیم پیچ اولیه ان دارای تاثیر متقابل هستند. اولیه کویل نیز برق خود را مستقیمآ از ECU می گیرد. این کار ممکن است موجب ایجاد نوسانات برق در شبکه برق خودرو و اسیب رسیدن به قسمت های حساس به خصوص ECU شود.
توجه:
در صورت تمایل به چک کردن برق سر شمع ها از یک شمع فیلر گیری شده یدک استفاده کنید تا میزان جریان دهی ثانویه کویل تحت کنترل باشد.
3-اب زدن به ECU. اگر پشت جعبه این قطعه را باز کنید خواهیددید که برای جلوگیری از نفوذ اب قسمت فیبر مدار چاپی و حتی پین های داخلی با مادهای موم مانند پوشیده شده اما در هر صورت پین های نری خارجی سوکت ECU بدون محافظهستند و خیس شدن انها موجب اتصال کوتاه خارجی شده و ممکن است به احتمال بالا به ECU اسیب برسد.
4-دست زدن به پین های ECU. یکی از مواردی که اغلب با ان نا اشنا بودهو یا مورد غفلت قرار می گیرد دست زدن به پین های ECU است که به دلیل ریسکالکتریسیته ساکن بدن می تواند موجب اسیب زدن های جدی به ان شود. الکتریسیته بدنگاهی اوقات تا هزار ها ولت می تواند بالا برود. در صورتی که می خواهید قدرت برقموجود در بدن خود را درک کنید ازمایش زیر را انجام دهید:
یک فازمتر برق شهر رابرداشته و ان را به دری اهنی که رنگ نخورده باشد بزنید پای خود را به ارامی بر رویفرش بکشید فازمتر به راحتی روشن شده و اگر این کار را ادامه دهید به طور دائم روشنمی ماند (در این حالت باید جوراب به پا داشته باشید). حال همان فازمتر را به پریزبرق منزل بزنید فازمتر دوباره روشن می شود. در کدام حالت روشنایی فازمتر بیشتر است؟و نیز میدانید که جرقه ای که گاهی اوقات بین دست شما و اشیا فلزی مانند درب زده میشود می تواند بیش از چند هزار ولت پتانسیل داشته باشد؟.]
این قطعه یک میکرو کامپیوتر کوچک است که می تواند به کمک اطلاعاتی که به صورت زنده و همزمان از سنسور های وابسته می گیرد با تعیین شرایط لحظه ای موتور به یک سری عمل کننده یا فرمان برهای نصب شده بر روی موتور فرمان دهد تا از این طریق، زمان و مدت پاشش سوخت، زمان جرقه و فراهم سازی شرایط مناسب برای ایجاد احتراق را در داخل سیلندر ها تامین کند.
این کامپیوتر نیز مانند دیگر همنوع ها خود شامل CPU ، حافظه و برنامه ریزی است.در داخل ECU دو نوع حافظه موجود است.
ECU مغز خودروهای انژکتوری
ECU مخفف Electronic Control Unit و یا واحد کنترل الکترونیک می باشد و نقش هدایت و کنترل یک خودروی انژکتوری را بر عهده دارد. همانطور که میدانید خودروهای انژکتوری به دلیل عملکرد بهتر و توانایی پاس کردن استانداردهای آلودگی بطور کامل در تمام دنیا (البته برخی کشورها نظیر ایران) جایگزین خودروهای کاربراتوری شده اند و مغز این سیستم ECU میباشد.
ECU با توجه به سنسورهایی که به موتور متصل است وضعیت و شرایط خودرو را تحلیل کرده و پاسخهای لازم را به خروجیها که عبارتند از: انژکتور، جرقه زنها، و... اعمال می کند.
سنسورهای کیت های انژکتوری مختلف هستندکه هر چه تعداد آنها بیشتر باشد ECU بهتر می تواند شرایط موتور را درک کند. لازم به ذکر است که سنسورهای مهم خودروهای انژکتوری عبارتند از: سنسور دور یا PRM، سنسور فشار داخل مانیفولد MAP (يا در نوع هاي ديگ
ر فلومتر )، سنسور دریچه گاز یا TPS، سنسور دمای آب یا CTS، سنسور دمای هوا یا ATS، سنسور اکسیژن یا لامبدا، سنسور ضربه و...
در این مقاله می آموزیم که دقیقا خازن چیست؟ برای چه از آن استفاده می شود؟ و در مقاله بعدی شیوه عملکرد و تاریخ تکامل و نام اشخاصی که آن را تکمیل کردند، ارایه می دهم.
یه جورایی، عملکرد خازن مانند باتری است. هرچند خازن ها با روش کاملا متفاوتی کار می کنند، خازن ها و باتری ها هر دو انرژی الکتریکی را ذخیره می کنند.
ادامه مطلب
انواع کابل در شبکه های کامپیوتری
امروزه از کابل های مختلفی در شبکه ها استفاده می گردد .نوع و سیستم کابل کشی استفاده شده در یک شبکه بسیار حائز اهمیت است .
در صورتی که قصد داشتن شبکه ای را داریم که دارای حداقل مشکلات باشد و بتواند با استفاده مفید از پهنای باند به درستی خدمات خود را در اختیار کاربران قرار دهد ، می بایست از یک سیستم کابلینگ مناسب ، استفاده گردد .
ادامه مطلب